OVER ONZE SPIJSVERTERING
Hoe werkt het spijsverteringskanaal?
Het maagdarmkanaal vindt zijn oorsprong in de mondholte, passeert de keelholte, slokdarm, maag, dunne darm en eindigt met de dikke darm en anus.
Alle organen in ons lichaam zijn ontworpen om met elkaar in wisselwerking te treden. Voedsel uit de mond komt in de slokdarm en vervolgens in de maag. De maag is verdeeld in 2 zones: een voor vocht en een voor voedsel. Een slim spijsverteringssysteem drijft dranken verder aan en laat voedsel achter voor de verwerking.
De dunne darm verteert en neemt op wat we eten. De lengte van onze dunne darm kan variëren van 3 tot 7 meter. Hier vindt de uiteindelijke afbraak van voedingsstoffen plaats, die via het bloed en de lymfe door het lichaam worden verdeeld.
De dikke darm verwerkt voedselresten die niet in de dunne darm zijn afgebroken.

Onze innerlijke wereld

Onze immuniteit is grotendeels afhankelijk van nuttige bacteriën die in onze darmen leven, die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van onze microflora en die de groei van pathogene microben beheersen.
Kan je je voorstellen dat je darmen ongeveer voor 60% van hun volume bestaan uit immuun weefsel! Tevens wordt ongeveer 95% van onze serotonine – ook wel het “geluk hormoon" genoemd, geproduceerd in onze darmen.
Ons lichaam vernieuwt zichzelf dagdagelijks en bouwt nieuwe cellen op uit voedingsstoffen die we uit onze voeding halen. Als dit voedsel niet voedzaam is of als het lichaam geen gifstoffen verwijdert, kunnen nieuwe cellen niet gezond zijn, wat tot chronische ziekten kan leiden.
Als we iets eten dat niet nuttig is, stuurt het spijsverteringskanaal ons onmiddellijk signalen. Veelal hebben we het zo druk met onze dagdagelijkse beslommeringen dat we niet altijd op onze spijsvertering letten. We eten onderweg en nemen niet de tijd, we kauwen nauwelijks en realiseren ons helemaal niet wat we hebben gegeten.
Er zijn maar weinig mensen die écht nadenken over hoe onze organen reageren op voedsel dat we nuttigen en hoe vitamines, mineralen en enzymen worden opgenomen in ons lichaam. Als gevolg hiervan krijgen we constipatie, nemen we laxeermiddelen en drogen we ons lichaam uit.
Het eten van Bio-producten en het tellen van calorieën alléén zijn geen garantie voor een goede gezondheid, omdat de voedingsstoffen mogelijk niet worden opgenomen en afvalproducten mogelijk niet worden uitgescheiden, vanwege verhoogde permeabiliteit van de darmen, de toestand van microflora of de aanwezigheid van toxines.


Spijsvertering heeft tevens ook invloed op ons zelfvertrouwen. Als u diarree of een opgeblazen gevoel heeft, kan het moeilijk zijn om u op uw werk te concentreren, op date te gaan of met een vriend naar de film te gaan.
Veel mensen leven jarenlang met gastro-intestinale problemen, wennen eraan en wenden zich alleen tot een specialist als er sprake is van een ernstig ongemak of erger nog, pijn. Traditionele geneeswijzen diagnosticeren niet altijd het probleem. Veelal krijgt u bijvoorbeeld probiotica en een standaarddieet voorgeschreven, hetgeen in de meeste gevallen niet resulteert in een échte oplossing.
